Crematie zelf regelen

Crematie zelf regelen? Heeft u weleens nagedacht over uw uitvaart? Zijn uw dierbare op de hoogte van uw wensen? Wist u dat een uitvaart geen duizenden euro’s hoeft te kosten? Wij, van PMB grafkisten, vinden dat er geen misbruik van uw portemonnee gemaakt mag worden na het verliezen van een dierbare. U bepaalt zelf hoe uw uitvaartkist en uitvaart eruit zien én hoe uw budget wordt besteed. En waarom zou u meer voor een uitvaart betalen dan nodig is? Een uitvaart laten regelen door een uitvaartondernemer is praktischer maar dat kost u duizenden euro’s meer dan dat u het zelf zou regelen. Daarom hebben wij alle punten van een uitvaart voor u op een rijtje gezet zodat u een crematie zelf kunt regelen.

Cremeren

Steeds meer mensen kiezen ervoor om gecremeerd te worden. 63% van de 40.363 overledene in 2016 (1e kwartaal) wilden gecremeerd worden. Men kiest liever voor een crematie omdat crematiekosten lager liggen dan begrafeniskosten, er veel gedenkmogelijkheden zijn om de as in te bewaren en omdat er geen kosten voor een graf zijn. De kisten van PMB grafkisten zijn geschikt voor zowel een begrafenis als een crematie. Er zijn enkele zaken waar u helaas niet om heen kan. Zo kost het tussen de 1000 en 1500 euro voor het gebruik van een crematorium en de aula. As verstrooien kost gemiddeld 90 euro. Het is goedkoper om een urn te kopen bij een externe partij dan bij het crematorium of de uitvaartondernemer zelf. Op het internet zijn genoeg webwinkels te vinden die urnen of andere as bestemmingsmogelijkheden aanbieden zoals bijvoorbeeld een sieraad. In de wet staat dat de as na een maand mag worden opgehaald. In die maand wordt naar het testament gekeken van de overleden persoon om te kijken of diegene wensen heeft achtergelaten. Wellicht heeft de overleden persoon achtergelaten wat er met de as moest gebeuren. Er zijn drie bestemmingsmogelijkheden voor de as namelijk uitstrooien, thuis bewaren, begraven

Zelf aangifte doen bij de burgerlijke stand

Na het overlijden moet een arts de persoon officieel doodverklaren. Hiervoor gebruikt de arts de A- en B-verklaring. Deze verklaringen zijn nodig om iemand te mogen begraven of cremeren. Op de A-verklaring wordt iemand officieel doodverklaard. In deze verklaring wordt aangegeven wie de overleden persoon is en op welke datum de persoon is overleden.
Op de B-verklaring wordt aangegeven wat de doodsoorzaak is. Deze verklaring wordt gebruikt voor landelijk onderzoek. Door de B-verklaring kan worden bijgehouden hoe vaak mensen overlijden aan een bepaalde ziekte etc.. De A- en B-verklaring dienen samen met het aangifteformulier, het formulier waar alle persoonlijke gegevens van de overledene op staan, naar de Burgerlijke Stand in de plaats waar de overleden persoon heeft gewoond. Van de Burgerlijke Stand krijgt u, gratis, een uittreksel uit het overlijdensregister. De Burgerlijke Stand geeft het overlijden door aan belangrijke organisaties. Indien u binnen 36 uur gecremeerd wil worden of na een termijn van zes werkdagen, kunt u dit aangeven bij uw gemeente. Zij regelen dit verder met de officier van Justitie. Voor het zelf aangifte doen bij de Burgerlijke stand heeft u dus geen uitvaartondernemer nodig.

De laatste verzorging

Als de arts is geweest, mag het lichaam verzorgd worden. Dit proces wordt ook wel afleggen genoemd. Vroeger werd het afleggen door uitvaartondernemers gedaan. Nabestaanden kiezen steeds meer voor het zelf verzorgen van hun dierbare. Dit biedt voor heel veel mensen troost.

Wassen

De verzorging van de overledenen begint bij het wassen. Dit kan bijvoorbeeld met de zeep waar de overledene van hield. Ook kan het haar gewassen worden. Omdat de spieren in het lichaam niet meer werken, zullen de ledematen heel elastisch aanvoelen. Indien de overledene een pacemaker heeft, kunt u iemand van het ziekenhuis vragen deze te verwijderen. Ook kunt u het beste de lippen van de overledene insmeren met vaseline om uitdroging te voorkomen.

Thanatopraxie

Thanatopraxie is een lichte vorm van balseming die ervoor zorgt dat het ontbindingsproces tijdelijk wordt stilgezet. Door deze behandeling kan het lichaam ongeveer tien dagen een natuurlijke uitstraling houden. Ook voelt het lichaam niet zo koud aan. Nadat de behandeling is uitgevoerd kan de overledene worden aangekleed. De behandeling wordt uitgevoerd door een thanatopracteur. Een behandeling kost gemiddeld 500 euro.

Opbaren

Veel nabestaanden kiezen ervoor om hun dierbare op te baren zodat er nog afscheid kan worden genomen. Opbaren in een rouwcentrum kost veel geld. U kunt er ook voor kiezen om uw dierbare thuis op te baren. Om er zeker van te zijn dat u tot het laatste moment afscheid kunt nemen van uw dierbare, is het van belang om een koeling te regelen voor onder het bed of de kist. U kunt een (bed) koeling gemakkelijk huren via de vele webshops die er zijn. Tegen een vergoeding wordt de koeling zelfs geplaatst onder het bed of kist. In de winter is het van belang dat de verwarming in de kamer uit staat en in de zomer is het belangrijk om de gordijnen en ramen dicht te houden. Veel mensen vinden het fijn om hun dierbare in huis op te baren. Zo zijn familieleden, vrienden en kennissen niet afhankelijk van de openingstijden van het rouwcentrum en kan er optimaal afscheid worden genomen. Bij thuis opbaring kan de overledene ook in bed worden opgebaard. Voor nabestaande is het fijn om hun dierbare in een ruimte te zien liggen omringd door persoonlijke herinneringen. Naast de traditionele (bed)koeling bestaat er ook een natuurlijke manier van koelen, namelijk koelen op graszoden. De graszoden, kan uit eigen omgeving zoals eigen tuin, worden onder de baar, de kist of het bed geplaatst. Door de graszoden twee keer per dag te besproeien met water, vloeibare silicium en rozemarijn olie, wordt de warmte uit de omgeving opgenomen in de zoden. Op hele warme zomerdagen kan er eventueel extra gekoeld worden door emmers met ijswater of waterflesjes in de hoeken van de kamer neer te zetten. Vloeibare silicium kan gekocht worden bij drogisterijen, reformwinkels of op het internet. Rozemarijn olie kan worden gekocht bij reformwinkels of op het internet.

Doodskisten

Een doodskist uitkiezen is persoonlijk. Mensen die weten dat zij komen te overlijden, kiezen vaak zelf een kist uit. Voor heel veel mensen moet de familie een kist uitkiezen. Een kist wordt als iets persoonlijks gezien en daarom vinden mensen het belangrijk om een mooie kist uit te zoeken. Tegenwoordig worden er allerlei soorten kisten aangeboden. Zelf een grafkist kopen is een onderwerp waar niet veel mensen aan denken. Mensen kiezen liever voor gemak en kopen daarom alle diensten bij de uitvaartondernemer. Maar wist u dat u door een doodskist te kopen bij een onafhankelijk bedrijf, zoals PMB grafkisten, tot honderden euro’s kunt besparen. De uitvaartondernemer heeft vaak dezelfde kisten tegen een hogere prijs.
PMB grafkisten biedt u een ruim assortiment exclusieve doodskisten voor een betaalbare prijs. PMB grafkisten bezorgt grafkisten binnen 12 uur. Bij ons kunt u ervan uit gaan dat u een hoge kwaliteit prijsverhouding kunt verwachten!

Rouwadvertentie

Veel mensen willen een rouwadvertentie in de krant of regionaal dagblad plaatsen. Een rouwadvertentie kost gemiddeld 1200 euro in een krant en gemiddeld 750 euro in een regionaal dagblad. Een regionaal dagblad is dus aanzienlijk goedkoper. De kosten van een rouwadvertentie mag u aftrekken van de erfenis waardoor u minder erfbelasting hoeft te betalen. U kunt ook de afweging maken om geen rouwadvertentie te plaatsen in de krant maar om uw vrienden, familie en kennissen een mooie rouwkaart sturen.

Rouwkaarten

Het is belangrijk om zo snel mogelijk na het overlijden van een dierbare een rouwkaart te sturen naar mensen wie u graag op de hoogte wil stellen. Tegenwoordig zijn er veel websites die rouwkaarten aanbieden. Ook kunt u zelf een rouwkaart maken en deze laten afdrukken. Beide opties kosten veel geld. U kunt ook thuis een rouwkaart maken en dit zelf printen op mooi papier. Op internet zijn voldoende mooie rouwteksten te vinden. Dit is aanzienlijk goedkoper omdat u niet betaald voor de services van een bedrijf en de verzendkosten die een bedrijf hanteert. PostNL biedt speciale rouwzegels en verzamelenveloppen aan. Op deze manier krijgt uw post meer aandacht en worden de rouwkaarten snel en zorgvuldig bezorgd. Met deze zegels en de verzamel envelop worden de rouwkaarten handmatig en apart van andere post verwerkt. In een verzamel envelop kunnen zo’n 30 tot 40 rouwkaarten. U kunt de Rouw Verzend Set en de verzamel envelop op elke  PostNL locatie vinden. Ook kunt u ze online bestellen op de website van PostNL. U kunt de verzamel envelop(pen) afgeven bij een PostNL locatie of naar een brievenbus van PostNL brengen. Als u ze voor maandag t/m vrijdag voor 16.30 afgeeft of in de brievenbus deponeert, worden deze de volgende dag bezorgd. Van vrijdag 16.30 tot zondag 14.30 kunt u gebruikmaken van de gratis haalservice van PostNL. Dit kunt u online aanvragen. Op zondag tussen 16.00 en 20.00 komt er een postbezorger langs om de rouwkaarten op te halen, zodat deze maandag meteen bezorgd kunnen worden.

Op een rouwkaart staan standaard enkele onderwerpen vermeld:
– De naam van de overledene
– Geboorte- en overlijdensdatum
– De gegevens van de uitvaart. Indien de uitvaart in besloten kring plaatsvindt kunt u het volgende op de rouwkaart zetten “De uitvaart zal in besloten kring plaatsvinden”
– De namen van het gezin of directe familieleden die de kaart hebben opgesteld
– Een correspondentieadres
– Vaak wordt er een gedichtje bovenaan de tekst gezet

Rouwbloemen

Bloemen zorgen voor een gevoel van warmte en medeleven tijdens een uitvaart. Voor rouwbloemen bestaan geen officiële etiquette regels en zijn dus ook niet verplicht. Toch vinden mensen het fijn om te zien hoe de kist omringd wordt door bloemen. U kunt qua bloemschikking voor de volgende opties kiezen; een rouwboeket, een rouwkrans, biedermeier of rouwstuk.  Het is veel goedkoper om zelf een bloemstuk te regelen bij een bloemist dan bij een uitvaartondernemer omdat u op deze manier niet hoeft te betalen voor de services van de uitvaartondernemer.

Catering

Na een afscheidsdienst vinden mensen het fijn om nog even samen te kunnen zijn. Vaak wordt u dan een kopje koffie of thee aangeboden met een plakje cake of een broodje. Dit kost vanuit een uitvaartondernemer gemiddeld 12 euro per persoon. Als u met een grote groep bent, lopen de kosten al snel aardig op. U kunt er ook voor kiezen om met een plaatselijk restaurant een regeling te treffen, waarbij zij voor koffie/thee en broodjes zorgen. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om dit te regelen bij het lievelingsrestaurant van de overledene. Mensen ervaren dit als prettig, omdat dit een bekende omgeving is.

Vervoer

Op het internet worden rouw- en volgauto’s aangeboden die u voor een bepaalde tijd kunt huren. U huurt de auto met chauffeur voor een bepaalde tijd. In die tijd kunt u zelf bepalen waar er naar toe gereden wordt. Vind u het fijn om nog, voor de laatste keer, langs alle plekken te rijden waar uw dierbare zo gehecht aan was? Dit kan allemaal binnen dat tijdsbestek. De chauffeur helpt u vaak ook met het dragen van de kist en in de rouwauto leggen. Ook kunt u volgauto’s huren. Het is natuurlijk goedkoper om alleen een rouwauto te huren en met uw eigen auto achter de rouwauto aan te rijden.

Crematiekosten

Er zijn bepaalde kosten die u van de erfbelasting mag aftrekken. De kosten zijn daarnaast alleen aftrekbaar wanneer deze niet gedekt worden door uw (uitvaart)verzekering. De kosten moeten dan wel gemaakt zijn door erfgenamen. De kosten mogen niet bovenmatig zijn. Dit wordt bepaald aan de hand van het vermogen van de overledene. U mag kosten die niet onder de uitvaart vallen niet aftrekken.

Klik hier voor ons volledige assortiment doodskisten.